Pracownia Kulinarna
Jest miejscem, w którym uczestnicy zdobywają niezbędne umiejętności przydatne w ich codziennym życiu.
Rozwijają swoje umiejętności manualne, umysłowe, poznawcze z zakresu:
- przestrzegania higieny i utrzymania porządki w pracowni,
- dekorowanie stołu
- prawidłowego zachowania przy stole
- poznają wartości odżywcze warzyw i owoców oraz zasady zdrowego żywienia
- uczą się wykonywania prostych potraw: sałatek, surówek, zup, zapiekanek, pieczenia ciast
- poznają pojęcia kulinarne oraz korzystania z przepisów,
- uczą się obsługi urządzeń kuchennych: zmywarki, mikrofali, miksera, piekarnika, czajnika elektrycznego itp.
Poprzez udział w zakupach podopieczni uczą się wartości pieniądza oraz możliwości podejmowania decyzji w doborze produktów.
Zajęcia w pracowni kulinarnej oparte są na metodach:
- pogadanek
- pokazu
- samodzielnej pracy uczestników
- oglądania filmów o tematyce kulinarnej
- metodzie wzrokowej, smakowej, dotykowej, słuchowej
- zabawach kulinarnych itp.
Kiedy zbliżają się święta( Boże Narodzenie, Wielkanoc) uczestnicy przygotowują potrawy charakterystyczne dla danych świąt. Towarzyszy temu rozmowa na temat tradycji obchodzenia świąt w naszym kraju.
Pracownia kulinarna jest ważnym elementem terapii dla podopiecznych, ponieważ daje poczucie wiary we własne siły. Dzięki uczestniczeniu w zajęciach, stają się oni bardziej samodzielni oraz odpowiedzialni.