Pracownia Kulinarna

Jest miejscem, w którym uczestnicy zdobywają niezbędne umiejętności przydatne w ich codziennym życiu.


 

Rozwijają swoje umiejętności manualne, umysłowe, poznawcze z zakresu:

 


- przestrzegania higieny i utrzymania porządki w pracowni,

- dekorowanie stołu

- prawidłowego zachowania przy stole

- poznają wartości odżywcze warzyw i owoców oraz zasady zdrowego żywienia

- uczą się wykonywania prostych potraw: sałatek, surówek, zup, zapiekanek, pieczenia ciast

- poznają pojęcia kulinarne oraz korzystania z przepisów,

- uczą się obsługi urządzeń kuchennych: zmywarki, mikrofali, miksera, piekarnika, czajnika elektrycznego itp.

    


Poprzez udział w zakupach podopieczni uczą się wartości pieniądza oraz możliwości podejmowania decyzji w doborze produktów.

Zajęcia w pracowni kulinarnej oparte są na metodach:

- pogadanek

- pokazu

- samodzielnej pracy uczestników

- oglądania filmów o tematyce kulinarnej

- metodzie wzrokowej, smakowej, dotykowej, słuchowej

- zabawach kulinarnych itp.

 

Kiedy zbliżają się święta( Boże Narodzenie, Wielkanoc) uczestnicy przygotowują potrawy charakterystyczne dla danych świąt. Towarzyszy temu rozmowa na temat tradycji obchodzenia świąt w naszym kraju.

Pracownia kulinarna jest ważnym elementem terapii dla podopiecznych, ponieważ daje poczucie wiary we własne siły. Dzięki uczestniczeniu w zajęciach, stają się oni bardziej samodzielni oraz odpowiedzialni.